História toxínov

Doktor Robert I. Bender uviedol na konferencii v Taliansku veľmi prekvapujúce a zaujímavé fakty o potravinách, ktoré sa určite oplatí poznať.

V roku 1900 v zásade neexistovala astma, alergie... ani žiadne ochorenie, v dôsledku ktorého by došlo k zlyhaniu imunitného systému,

infarkt bol takmer neznámy pojem (1 človek zo 41 000 ľudí)
rakovina (3 ľudia z 10)
diabetes (1 človek zo 760 000 ľudí)
používané sladidlo v roku 1900 bola MELASA

Päť etáp moderného vývoja potravinárskeho priemyslu:

1. etapa 1990 – 1939

  • zrod syntetických látok
  • objavilo sa umelé sladidlo sacharin
  • objavenie a používanie MSG – monosodium glutamate, tzv. zvýrazňovač chutí jedál
  • začiatok priemyselnej syntézy vitamínov
  • začiatok lúpania obilných zŕn, vzniká rafinovaná biela múka, rafinovaný cukor nahrádza melasu (spotreba približne 5 kg na osobu)
  • nástup chemických hnojív
  • výroba stužených pokrmových tukov z tekutého oleja, výroba margarínu
  • začiatok veľkej „katastrofy“ – používanie chlóru na dezinfekciu pitnej vody
  • Chemické syntetické látky sa vyrábajú v množstve 450 000 kg ročne
  • začiatok éry používania PCB (polychlórované bifenely), ktoré sa používajú na výrobu plastov, lepidiel a hydraulických kvapalín

2. etapa 1940 – 1961

  • syntetické látky dali vznik novému životnému štýlu
  • výroba syntetických chemikálií sa zvyšuje 350-krát
  • schválené používanie DES pre ženy (Diethylstilbestrol – chemická látka s hormonálnymi účinkami), v súčasnosti je preukázaná ako rakovinotvorná látka
  • používanie pohlavných hormónov v živočíšnej výrobe

3. etapa 1962 – 1973

  • migrácia syntetických toxínov, výskum preukázal, že toxické chemikálie migrujú v celom životnom prostredí
  • kontaminácia životného prostredia
  • MSG (glutamat sodný) spôsobuje poškodzovanie mozgového tkaniva, najmä u mladej populácie
  • objavuje sa aspartam (umelé sladidlo)

4. etapa 1974 – 1997

  • zhoršenie kvality jedla, väčšina mäsa, rýb a mliečnych výrobkov, ak pochádzajú z priemyselného chovu, obsahujú hormóny, antibiotiká, pesticídy...
  • globalizácia upravovaných potravín, väčšinou zložených zo syntetických chemických prísad – farbivá, konzervačné látky, náhrady cukru, chuťové stimulátory...
  • 1974 aspartam (vyrobený zo zbraní hromadného ničenia), schválený ako umelé sladidlo
  • 1975 preukázateľné dôkazy, že zvieratá kŕmené aspartamom trpeli záchvatmi a mozgovými nádormi a napriek týmto skutočnostiam sa používal ďalej
  • fast foody sa stávajú najvyhľadávanejším „reštauračným zariadením“

5. etapa 1998 – do súčasnosti

  • sme vystavení najväčšej zbrani škodlivého ničenia, čo v znamená, že syntetické chemické látky sa vyrábajú v množstve 63 000 000 000 kg ročne, nová chemická látka sa objavuje každých 9 sekúnd
  • spotreba rafinovaného cukru je 68 kg na osobu

Všetci rozumieme tomu, že keď automobilový závod vyrobí auto, tak jeho výrobca vie, čo tomu autu bude škodiť a, naopak, čo pre jeho dobré fungovanie bude potrebovať. Čo by sa stalo, keby výrobca nalial namiesto motorového oleja do auta olej na vyprážanie… všetci poznáme odpoveď a nemusíme byť ani automobiloví konštruktéri.

Podobne je to aj s ľudským telom, naše orgány sú prispôsobené na prijímanie prirodzenej živej potravy. Problém však nastal, keď sme za ostatných 60 rokov postupne akceptovali chemicky upravované, umelé a mŕtve potraviny plné chemických látok ako náhradu za prirodzenú stravu a rovnako aj množstvo syntetických chemických liekov namiesto pre telo prirodzených prírodných liečiv. Napriek tomu väčšina z nás verí, že žijeme v úžasnej pokrokovej dobe.
Pred 100 rokmi bola väčšina potravín a vecí okolo nás prirodzených, čistých a zdravých. Odvtedy sa však všetko zmenilo, čo ste isto postrehli, ale väčšina z nás to ešte stále celkom nechápe a myslí si, že to čo sa okolo nás deje, je dobré a je to v poriadku. .
A ak si to aj niektorí nemyslia, aj tak slepo nakupujú a bezhlavo jedia to, čo ponúka dnešná potravinová chémia alebo „kvalitná kozmetika plná chémie“. .
Nájdu sa však aj takí, ktorí si to uvedomujú, a preto veľmi dôkladne zvažujú nákup potravín a liečivej kozmetiky pre seba a svojich najbližších.
Ak medzi nich patríte aj vy, tak sme radi, že nás predsa len pribúda a veríme, že aj naďalej pribúdať bude.

Tomáš Kašpar: Nespěchejte do rakve